Heren 2 wint met 4-0 van VC Zwolle

Heren 2 speelde zaterdag thuis tegen Voorsterslag/VC Zwolle H2. Het werd een klinkende overwinning voor het thuisfront. Lees het wedstrijdverslag van trainer/coach Jorg Radstake.

Focus, strijdlust en verschil in kwaliteit is winst

De eerste wedstrijd van 4 ‘finales’ voor de tweede plek stond op zaterdagmiddag 24 maart tegen Voorsterslag/VC Zwolle H2 op het programma. Voor de Zwolse combinatie, een samenwerkingsverband tussen verenigingen (iets wat we in Apeldoorn echt niet kennen), is lijfsbehoud het doel en dus waren we gewaarschuwd. Het verschil bleek echter (te) groot en alleen de tweede set kende een bizar verloop. Met 25-14, 28-26, 25-15 en 25-15 lieten we zien dat de uitslag en het vertoonde spel van vorige week een incident was.

Het werkelijke verhaal
In het wedstrijdverslag van vorige week werd een alinea gewijd aan het optreden van beide scheidsrechters. Misschien niet handig, maar toch moest het gezegd worden. Het resultaat is wel dat het arbitragekorps goed voorbereid met hun begeleider afreisde naar Apeldoorn, het verhaal horende maar de werkelijkheid niet kennende. Niet alleen in de voorbereiding (het invoeren van totaal onbekende spelers in het digitale wedstrijdformulier, DWF) maar ook in de uitvoering scoorden ze een ruime voldoende. De waarnemingen (in/uit, touché, voet- en netfout) waren navolgbaar en slechts één technisch afgekeurde set-up deed iedereen verwonderen. Kortom: een sterk optreden en een ruim voldoende (al was het door het enorme verschil geen moeilijke wedstrijd).

Focus en strijdlust
Niet de uitslag, maar het spel van de heenwedstrijd (op 2 december van het vorige jaar) vroeg in de voorbereiding op deze wedstrijd om focus en strijdlust. Nodig om ons te revancheren tegen Zwolle (vorige keer noteerden we een slechte 3-1 overwinning) en voor vorige week. Gedurende de wedstrijd verwachtten we voldoende redenen om aan te storen, ons te verliezen. Weg focus! De opdracht zeer eenvoudig: niet storen aan andere zaken (zoals een fout van een teamgenoot en een harde of prutsbal van de tegenstander) en gefocust blijven op het uitvoeren van taken.
Nu de competitie richting het einde loopt, geeft de stand een reëel beeld van het niveauverschil tussen beide teams en ook het kwaliteitsverschil tussen de spelers. Echter beter zijn kan alleen bevestigd worden als iedere speler afzonderlijk (en dus ook allemaal met elkaar) bereid zijn het gevecht met de bal en Zwolle aan te gaan. Geen bal hoeft zomaar op de grond te komen en dat vraagt om overtuiging. Strijdlust tonen!

De wedstrijd
De eerste rally van de wedstrijd, typerend voor de wedstrijd: Een prachtige pass, de bal op het midden, scoren. Daarna twee punten op eigen service om vervolgens met een foutieve opslag de serie zelf te beëindigen. De snelle 8-3 voorsprong (met 10 punten van onze zijde) geeft vertrouwen voor de rest van de eerste set. De time-outs van de uitspelende ploeg gaven ons de tijd om af te spreken ‘onder controle’ moeilijk te serveren (zeker bij een tweemansaanval). Al met al kregen we maar één punt op hun serve tegen en met 25-14 zagen we geen reden(en) om de startende 7 spelers te wisselen.
Set 2 gaf meteen een ander perspectief: een 0-4 achterstand door alleen maar communicatiefouten (zonder te roepen verwachten dat de ander je wel ziet en begrijpt). Weer in de set geholpen door een sprongserveserie van maar liefst 11 (!) achtereenvolgende punten. Niet een publiekswissel, maar een functionele (dubbele) wissel leek op zijn plaats. Zonder problemen leken we in de tweede helft van deze set op weg naar een eenvoudige winst. Niet minder waar, omdat de 5 spelers die ook in set 1 speelden, vergaten beide ‘invallers’ te steunen. Een terugwissel bleek noodzakelijk, maar had in eerste instantie ook niet het gewenste effect. Langzamerhand keerde de rust weer zienderogen terug, bleken we taakgericht en te beseffen dat het maken van directe fouten de oorzaak was van het dicht(er)bij komen van VC Zwolle. Ook nu was het weer ‘het midden’ dat op gepaste wijze de sterke pass en dito keuze van de spelverdeler beloonde. Een killing block en een uitgeslagen bal betekende 28-26 winst.
Met slechts één opdracht startten we aan de derde set: Het verschil snel maken, opnieuw de dubbele wissel uitvoeren en dan als team in het veld elkaar steunen. De uitvoering ervan was conform de opdracht. Nimmer kwamen we onder druk te staan en we konden met hartenlust spelen (25-15).
De laatste set liet uiteindelijk exacte dezelfde uitslag noteren (25-15). We startten de wedstrijd met 7 man, maar hebben gewonnen met 12. Jammer was wel dat de laatste helft getypeerd werd door veel passfouten van Zwolser zijde. Daardoor kwam niet iedereen meerdere series aan het net om zijn aanvallende en blokkerende kwaliteiten te tonen.

Op weg naar plek 2
De onderlinge ontmoeting tussen de nummer 3 en 4 van de ranglijst zorgde voor puntverlies van onze achtervolger(Drunk. Onze voorsprong, met nog 3 ‘finales’ te spelen, is nu opgelopen tot 9 punten. Veel lijkt er niet meer mis te kunnen gaan, maar we staan nog voor een paar prachtige uitdagingen. Komend Paasweekend nemen we eerst nog rust om op zaterdag 7 april om 16.30 uur tegen Alterno (in hun thuishal) te spelen. Benieuwd of we dan weer onze focus en strijdlust kunnen tonen?!

En daarna
De ‘nieuwe’ koers van de ‘lijnteams’ binnen de herenlijn lijkt bepaald en is gedeeld met het team. De uitvoering ervan vraagt nog wel extra aandacht en communicatie. Ook de gevolgen zijn nog niet duidelijk. Op sportief vlak betekent een mogelijke tweede plek in de eerste divisie (A) een sportief ontmoeten met de nummer 2 van de andere eerste divisie om de opvulvolgorde te bepalen. Mocht een team zich terugtrekken uit de Topdivisie of (alsnog) als kampioen van de eerste divisie niet willen promoveren dan bepaalt deze volgorde welk team daarvoor in aanmerking komt. Helaas blijkt de Nevobo in hun (jaar)planning van deze “P/D-wedstrijden” geen rekening gehouden te hebben met de schoolvakanties. Wie bedenkt nu dat deze (voor iedereen zijnde) cruciale wedstrijden, waar je een heel jaar lang voor gestreden hebt, op zaterdag 28 april (de dag na Koningsdag en midden in de meivakantie) gespeeld worden? Niet het sportief vermogen, maar degenen die niet op vakantie gaan zullen de uitslag bepalen. We verwonderen ons verder!