Volleyballen iets voor jou? 
Geef je op voor 3 x gratis trainen, Info over lidmaatschapLid worden

Geef je op voor Court crew H1/D1

 

 

 

 

 

 

 

Bestel je pizza voor Super Saturday! 

 

 

 

Volleyballen iets voor jou? 
Flyer (2 t/m 18 jaar)

 

 

 

 

 

 

Ja, ik kom ook naar het wereldcafé ledenraadpleging op woensdag 31 oktober 


 

 

Kom naar het eindfeest op zaterdag 21 april! 

 

 

 

 

 

Laatste Super Saturday op 7 april, bestel een Domino's pizza

 

 

 

 

Nieuw voor peuters en kleuters:
nijntje Beweegdiploma en Sportspeeltuin

 

 

Draisma Dynamo wint beladen bekerduel

Bekerwedstrijden. Wat is het toch dat duels in het nationale bekertoernooi vaak meer spektakel opleveren dan gewone competitiewedstrijden. Of het nou om volleybal, voetbal, handbal of welke sport dan ook gaat: er gebeurt altijd wat! Vanavond was dat in het volleybalduel tussen Draisma Dynamo en Orion niet anders. Op voorhand viel te verwachten dat er strijd geleverd zou worden, al was het alleen maar omdat de Achterhoekers zich dit seizoen nog slechts in het bekertoernooi kunnen tonen, maar de pot die woensdagavond in Apeldoorn werd gespeeld stroomde bijna over van strijd, beleving, emotie en vechtlust. Wie er niet bij was heeft iets gemist. Het was reclame voor het volleybal, waarbij je wel op het puntje van je stoel móest zitten! Lees het wedstrijdverslag onder 'Lees het hele bericht'.

 

Draisma Dynamo-coach Mark had z’n team op twee plaatsen gewijzigd ten opzichte van de competitiewedstrijd afgelopen zaterdag, al begon hij toch met dezelfde basis-zeven. Om wat meer power in de service en de aanval te krijgen mocht Stefan Taanman zich vanavond weer in z’n normale gele outfit hullen. Z’n stand-in van de laatste wedstrijden, Hugo Rijken, ging vanavond gekleed in het smetteloos witte tenue van de libero. Hij is dit jaar al de zesde speler die de rol van vrije verdediger mocht vervullen. Helaas, want liever had Roper natuurlijk Kees Spil als libero laten spelen, maar dat zit er dit seizoen niet meer in na diens schouderoperatie. Verder speelden bij de thuisploeg Frank Lubberts (spelverdeler), Bas Swinkels (diagonaal), Freek Michel (passer/loper), en Jarik Niebeek en Renzo Verschuren (middenaanvaller/-blokkeerder).

De thuisploeg kwam sterk uit de startblokken. Taanman was de eerste speler van Draisma Dynamo die mocht serveren, en dat ging hem goed af. Z’n ploeg kwam gelijk op een mooie voorsprong. Ook z’n collega’s hielden Orion serverend flink onder druk, en de Doetinchemmers hadden moeite de pass bij hun spelverdeler te krijgen. Op 9-2 werd het Orion-coach Bas Hellinga allemaal te gortig, en die liet vervolgens de zoemer klinken ten teken dat hij z’n ploeg bij zich wilde hebben. Maar ook na de onderbreking hielden de Apeldoorners de druk er vol op, zodat het verschil alleen maar verder opliep. Op 17-6 vroeg Hellinga maar z’n tweede time-out aan. De thuisploeg kwam op 20-7 en leek te denken dat de eerste set daarmee wel gedaan was. De set werd inderdaad wel gewonnen, maar de thuisploeg gaf de gasten alle kans zich weer terug in de wedstrijd te spelen. De set eindigde met 25-18.


Aan het begin van set twee was de strijd meer in balans. Verschuren moest van de scheidrechter naar de kant omdat de behandeling van een klein wondje aan een vinger de leidsman allemaal wat te lang duurde. Dwin Brouwer was de vervanger. Orion was de eerste ploeg die een klein gaatje sloeg (6-9), en gelijk nam Roper een time-out. Vier punten later (8-11) keerde Verschuren terug, z’n vinger was afdoende afgetaped. Het was de ploeg uit Doetinchem die nu de thuisploeg onder druk zette en gestaag bouwde aan een voorsprong. Op 11-17 kon Roper niet anders doen dan weer een time-out aan te vragen. Niet veel later, op 13-19, greep de coach nogmaals in, deze keer door z’n spelverdeler even te wisselen. Met de lastige opslag van Jord Brethouwer had de passlijn van Orion het even moeilijk. Op 16-19 gebruikte Hellinga z’n eerste time-out deze set, waarna het zelfs nog 17-19 werd. Ondertussen waren er al wat kleine irritaties tussen beide ploegen zichtbaar, en scheidrechter Marc Bloemhard waarschuwde Taanman door hem een gele kaart te tonen. Een punt later (17-20) herstelde Roper z’n opstelling weer en keerde Lubberts terug in het veld. Toen de thuisploeg toch weer op twee punten van Orion kwam (21-23) onderbrak Hellinga ten tweede male het spel voor overleg met z’n spelers. De onderbreking werd gevolgd door het eerste setpoint. Om dit te verzilveren hoefden de gasten echter helemaal geen moeite te doen. De scheidsrechter toonde Verschuren, op dat moment aanvoerder omdat Niebeek even aan de kant zat, de rode kaart wegens te opzichtig protesteren. Het bij de rode kaart behorende punt ging daarmee naar de tegenstanders: 21-25.


De gemoederen raakten behoorklijk verhit, zodat scheidsrechter Bloemhard de beide captains aan het begin van set drie bij zich riep. De boodschap die de beide aanvoerders meekregen was dat iedereen zich een beetje diende in te houden, en dat er anders meer kaarten zouden volgen. De spelers leken zich redelijk in te houden, maar echt rustig werd het niet. Zowel in het veld, op de bank als op de tribune had men wel één en ander aan te merken op de scheidsrechter. Tot waarschuwingen leidde dit echter nog niet. Het spel was tot halverwege set drie aardig in balans. Op 13-11 was Hellinga de eerste die een ingreep deed: hij vroeg een time-out aan. Nu was het de thuisploeg weer die verder afstand nam, en dat leidde in het veld opnieuw tot kleine irritaties. Orion-diagonaal Niels Koomen ging volgens de scheidsrechter over de schreef een kreeg rood getoond: 20-15. Een punt later (21-15) had Roper er ook behoefte aan z’n team voor dertig seconden naar de zijkant te vragen. Het verschil bleef ongewijzigd toen Hellinga op 22-18 de rode kaart getoond werd. Hij zou te fel geprotesteerd hebben tegen een arbitraire beslissing: 23-18. Roper bracht vervolgens Brethouwer en Brouwer nog aan service, waarna de set met 25-20 gewonnen ging voor Draisma Dynamo.

Net als in de tweede set stonden de Doetinchemmers halverwege de set op voorsprong (9-13), en ook nu nam Roper z’n time-out. In plaats van kleiner werd het verschil groter, en op 10-15 voerde de Apeldoornse coach wisselingen door in z’n manschappen. Johan Oosting verving Swinkels en Brethouwer verving Lubberts. Dat leek effectief (13-16 en 16-18, time-outs Hellinga). Met 19-21 op het scorebord kwam de thuisploeg aan service, en Roper bracht Brouwer in met diens lastige floatservice. Het werd zelfs 20-21, maar toen Orion op 20-22 kwam keerde Michel weer terug in het veld en kon Brouwer weer plaatsnemen in de warm-up zone. De Doetinchemmers hielden de thuisploeg onder druk en kwamen als eerste op setpoint (20-24). Ten tweede malen hoefden de gasten dit punt niet zelf te maken. Deze keer constateerde dat de Apeldoornse opstelling niet juist was ten tijde van de Doetinchemse opslag: 20-25.


Een vijfde set moest de beslissing brengen. Draisma Dynamo begon met de opslag, en Roper stelde speciaal hiervoor Brethouwer op. Het punt ging echter naar de gasten, dus al na één punt kwam Lubberts in het veld voor Brethouwer. Orion sloeg als eerste een gaatje (1-3), maar dit werd weggewerkt door de thuisploeg. Draisma Dynamo nam over en creëerde vervolgens een verschil van twee punten (7-5, time-out Hellinga en 8-6). De Achterhoekers knokten zich weer terug (8-8), kwamen opnieuw op achterstand (10-8 en 11-9), maar kwamen via de meest spectaculaire ralley van de wedstrijd toch weer gelijk (11-11). Draisma Dynamo wist als eerste op matchpoint te komen (14-12) en Hellinga gebruikte z’n laatste time-out. Wonderwel wisten de Doetinchemmers beide wedstrijdpunten weg te werken: 14-14. Een derde Apeldoorns matchpoint volgde, en Roper bracht Brouwer weer in voor diens opslag. Driemaal bleek ook vandaag weer scheepsrecht, want deze keer werd het punt wel gescoord door de Apeldoorners: 16-14.

Nadat de rook in Omnisport was opgetrokken konden alle aanwezigen niet anders dan concluderen dat ze aan een geweldig spektakel hadden meegewerkt of ernaar hadden zitten te kijken. Of het een voorbode is voor de return weten we pas over zeven dagen. Dan wordt in sporthal Rozengaarde de return gespeeld. Op voorhand belooft het dan opnieuw een emotionele avond te worden. Als de wedstrijd het niet is dan wel het afscheid van de sporthal, want Orion tegen Draisma Dynamo is de allerlaatste officiële volleybalwedstrijd die er in die hal gespeeld wordt. Volgend seizoen speelt Orion in een gloednieuw sportcomplex haar wedstrijden. De wedstrijd volgende week woensdag begint om 19.30 uur, en kom op tijd want vol is vol. De toegang is gratis, u bent van harte uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn.